19 Eylül 2015 Cumartesi

Dokunuşu Ölüm Dokunuşu Güç - Bana Dokunma kitap yorumu:



Tam 264 gündür, 4 duvar, 1 pencere ve 13 merte karelik bir alan içinde yalnızım. 29 harflik kullanmadığım bir alfabe ile kendi sesimi unutmak üzereyim. Delirmek üzereyim ama henüz delirmedim(yani sanırım) 

  Juliette 6.336 saattir kimseye dokunmadı. En son birine dokunduğunda çok kötü şeyler olduğunu ve kendini akıl hastanesinde bulduğunu hatırlıyor. Artık insanlara dokunmaktan korkuyor fakat gizemli bir şekilde
son anda onun bir hücre arkadaşı olması gerektiğine karar veriliyor. Hemde bu hücre arkadaşı yakışıklı mı yakışıklı çocukluk aşkı Adam.(Ah Türkçe kitap okurken Adam isminin kullanılmasından hiç hoşlanmıyorum. Sürekli cümleler karışıp duruyor) Ancak çocuk onu hatırlamışa benzemiyor. Tek bildiği çocuğun ona dikkatlice baktığı, sanki birşeyleri anlamak ister gibi. Adam'ın ona olan dikkatli ve asi bakışları Juliette'nin ona küçük bir yardımı ile yumuşuyor ve meraka dönüşüyor.

  Bu arada Juliette akıl hastanesindeyken dünyada neler oluyordu?
Dünya aç gözlülükle kullanılıp sömürülmekten berbat bir hale gelmiştir. Mevsimler şaşırmış, bir gün kar yağarken diğer bir gün kavurucu sıcaklar tüm bitki örtüsünü mahvetmiş ve insanları açlığa ve sefalete sürüklemiştir. Yeniden Kuruluş hükümete el attığında herşeyi düzelteceğine söz vermiş olsada planları farklıdır. Ülkeler güç sahiplerine satılmış ve güç sahipleride insanların özgürlüklerini ellerinden almış hasta yaşlı çocuk demeden hepsini felakete sürüklemiştir. Artık dışarıda bir hayvan görmek neredeyse imkansızdır. Ancak Juliette umudunu kaybetmeden bir gün uçan bir kuş görmenin hayalini kurmaktadır. O kuşu sürekli rüyalarında görmektedir, tıpkı Adam'ın dövmesinde olan kuş gibi... Belkide Adam onun umudu olabilir ama nasıl?

  Adam onun hücre arkadaşı olduktan kısa bir süre sonra askerler Juliette'yi alıp o sefalette hayal etmesinin bile günah olması gereken lükslükteki bir yere götürür. Fakat o muhteşem yeri yöneten kişi Warneri mükemmel derecede tehlikeli düşüncelere sahip kötü bir kişidir. Juliette'yi bir silah ve kendisi için büyük bir güce dönüştürmeye niyetlidir. Juliette bu fikre nasıl bakacak ve ilerleyen zamanda ne olacak size söyleyemem yani söylerim ama söylememeliyim :) Şimdiden bence yeterince spoiler verdim bile.

  Kitap hakkında; dilini çokta akıcı bulmadım. Dile getirmediği düşüncelerinin üzerlerinin çizili olması hoşuma gitti fakat süreklitekrar edilmesi akıcılığı bozan unsurların başındaydı. Juliette'nin kararlı tavırları ve karakterinin gittikçe güçlendiğini görmek hoşuma gitti. Ancak kitabın 2012de çıkan yabancı edisyonunun kapağı bu kadar harikayken neden bu kapağı tercih ettiniz Dex diye de sormadan edemeyeceğim. Ah ayrıca orjinal adı Shatter Me olan bu kitabı nasıl Bana Dokunma olarak çevirdiniz anlayamadım. Kitaba adeta yeni bir isim verilmiş gibi olmuş bana kalırsa. Kötü değil ama orjinale bağlı kalınsaydı daha hoş olabilirdi.
Fantastik sınırlarını zorlayan distopya ve bilim kurgu tarzı bir kitap arıyorsanız Bana Dokunma tam size göre ;)

<<Bu yanda gördüğünüz kitabın bahsettiğim harika kapağa sahip edisyonu. Sizcede müthiş ötesi değil mi?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder